Pigmentvlekken of hyperpigmentatie

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken en andere huidverkleuringen?

Als je ooit last hebt gehad van een ongelijkmatige teint, weet je hoe frustrerend dat kan zijn. Waarschijnlijk weet je al wat hyperpigmentatie en donkere plekjes zijn. Maar er zijn nog meer, minder bekende, verkleuringen van de huid die net zo vervelend kunnen zijn. Hieronder lees je waardoor deze verschillende huidverkleuringen ontstaan!

Hyperpigmentatie en donkere plekjes

Hyperpigmentatie zoals donkere plekjes en melasma zijn soorten huidverkleuringen die zichtbaar zijn als donkerdere verkleuringen van de huid. Dit type ongelijkmatige teint wordt veroorzaakt door een overmatige aanmaak van melanine. Dit als gevolg van stress, blootstelling aan UV-licht, veroudering of vervuiling. Deze schadelijke factoren veroorzaken oxidatieve stress in de huid, waardoor de huid verschillende signalen krijgt om meer melanine aan te maken om de cellen beschermd te houden. Het is normaal dat je lichaam melanine aanmaakt wanneer je in de zon bent geweest. Zo beschermt je lichaam de huid tenslotte tegen schadelijk zonlicht. Maar wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan deze schadelijke factoren, kan er overmatig veel melanine worden aangemaakt, waardoor donkere plekjes op de huid ontstaan.

Een roodgekleurde teint

Rode huid en verhoogde huidreactiviteit worden veroorzaakt door ongecontroleerde ontstekingssignalen in de huid. Dit als gevolg van stress, overmatige blootstelling aan UV-licht, vervuiling, te ruwe reiniging of ongezonde voeding. Eigenlijk is het de manier waarop je huid tegen je zegt “ik maak me zorgen om je. Het kan een uitdaging zijn om de oorzaak van rode verkleuringen op de huid te vinden, maar kijken naar je levensstijl en producten gebruiken die de huid kalmeren is altijd een goed begin.

Een doffe of grijzige teint

Ken je die bleke uitstraling die je kunt krijgen wanneer je een paar nachten slecht hebt geslapen of als je het ontzettend druk hebt gehad op je werk? Dat noemen we ook wel een doffe of grijzige teint. Het kan het zijn dat je huid vocht tekort komt, een ruwe textuur heeft en er zich dode huidcellen en onzuiverheden hebben opgehoopt op het huidoppervlak. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door een verlies van cellulaire energie, toegenomen stress en de afbraak van collageen in de huid.

Een gelige teint

Een vale of gelige teint wordt veroorzaakt door een slechtere bloedcirculatie, ontstekingen en oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan op zijn beurt weer leiden tot een proces genaamd glycatie, oftewel ‘versuikering’ van de huid. Dit betekent dat overtollige glucose (suiker) zich vastzet op moleculen zoals keratine en collageen. Tijdens dit glycatieproces kan er een gelig-bruin goedje ontstaan, waardoor de huid een gelige teint krijgt. (Als je huid écht geel oogt, kun je beter even contact opnemen met je huisarts.)

Ondersteuning tegen de huidverkleuringen!

Hoe vervelend huidverkleuringen ook zijn, gelukkig zijn er genoeg dingen die je ertegen kunt doen. Bekijk ook eens deze video.

Als je naar de webshop gaat dan kom je in mijn omgeving van de webshop van Oriflame. Je kunt beveiligd afrekenen en Track en Trace.

How old you are is your bisiness...How young you look is our business...